Khamis, Februari 02, 2006

Asra`us Sadaqah

Memberi makan atau bersedekah makanan merupakan anjuran Junjungan s.a.w. yang diriwayatkan dalam banyak hadis yang shahih lagi masyhur diketahui umum. Para ulama salaf dan penerusnya daripada kalangan khalaf (di mana datangnya ilmu khalaf kalau bukan daripada salaf. Khalaf adalah penerus salaf) telah sepakat bahawa sedekah itu bermanfaat dan sampai pahalanya kepada si mati.

Ibnu Abid Dunya pula telah meriwayatkan daripada Hibban bin Abu Jundah bahawa sedekah yang paling cepat diangkat ke langit (yakni ibarat dari penerimaan yang segera) ialah seseorang menyediakan makanan yang baik (tho`aaman thoyyiban) kemudian menjemput saudara-saudaranya untuk makan.

Imam al-Hakim at-Tirmidzi (bukan Imam Abu 'Isa at-Tarmidzi) meriwayatkan daripada Sayyidatina 'Aisyah r.anha bahawa para malaikat tidak henti-henti berdoa atas seseorang daripada kamu (yakni yang empunya hidangan) selagi mana hidangan yang disediakannya masih terhidang.

Imam al-Hakim daripada Sayyidina Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa sesiapa memberi makan akan saudara seIslamnya makanan yang disukainya, maka Allah akan membebaskannya dari api neraka.

Jadi kenapa kita hendak bertelagah jika ada orang hendak bersedekah memberi makan ? Makan sahajalah, jangan banyak soal. Kenapa kita hendak mempersoalkan keikhlasan orang yang bersedekah tersebut ? Ikhlas atau tidak itu antara dia dengan Penciptanya, lagi pun siapa yang tahu ikhlas tak ikhlasnya seseorang. Kalau keluarga si mati hendak bersedekah buat si mati kenapa harus dihalangi ? Melainkan kalau nyata yang digunakan adalah harta waris yang masih kecil atau mahjur dan sebagainya. Jika tidak, kul bismillah.

Tiada ulasan: