Isnin, Mac 12, 2007

Qariin 1

Qariin dari segi bahasa membawa erti 'rakan' atau 'teman', manakala segi istilah ianya merujuk kepada makhluk halus yang tak nampak dek mata yang merupakan ciptaan Allah daripada kalangan jin. Orang kampung aku panggil qariin ni "gembaran" atau "kembar", bukan kerana makhluk ni dilahirkan kembar bersama seseorang manusia tetapi kerana makhluk ini sentiasa mendampingi seseorang sejak dilahirkan sehingga mati. Oleh itu senang cakap, qariin ini adalah jin yang menjadi pendamping manusia semenjak dia lahir sehinggalah dia menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Umumnya makhluk qariin ini adalah syaitan yang kerjanya untuk menghasut dan menggoda manusia supaya derhaka kepada Allah s.w.t. Berhasil atau tidaknya hasutan dan godaannya itu bergantung kepada anak Adam itu sendiri, sama ada untuk terpengaruh dan menerimanya atau menolaknya. Allah s.w.t. telah memberi peralatan yang cukup untuk kita menolak godaan-godaan tersebut, berupa akal fikiran yang waras serta disuluh dengan sinaran taufiq dan hidayah Allah yang diturunkanNya melalui Junjungan Nabi s.a.w. Oleh itu, jika sekiranya pilihan kita adalah untuk mengikut hasutan dan godaan si qariin itu, sedangkan dia mengetahui yang godaan tersebut adalah satu kederhakaan kepada Allah s.w.t., maka tidaklah boleh mempersalahkan yang lain selain diri kita sendiri. Inilah yang dinyatakan Allah dalam surah al-Qaaf ayat 27-28:-

"(Semasa ia [yakni manusia] dihumbankan ke dalam neraka Jahannam, ia mendakwa bahawa syaitanlah yang menjadikan dia sesat; pada saat itu) syaitan yang sentiasa menyertainya (di dunia dahulu) [yakni yang menjadi qariinnya] berkata: "Wahai Tuhan kami, aku tidak menyesatkannya tetapi sememangnya dia sendiri berada di dalam kesesatan yang jauh terpesong." Allah berfirman: "Janganlah kamu berbalah lagi di hadapanKu, (tidak ada gunanya berbalah pada masa Aku membuat keputusan); padahal (kamu sedia mengetahui bahawa) Aku dahulu telah memberi amaran kepada kamu (yang Aku akan menyeksa orang-orang yang bersalah)."
Oleh itu jika seseorang itu sentiasa menjadikan hidupnya berpandukan hukum-hakam Allah sebagaimana diturunkanNya, sentiasa mengingati Allah dan menjunjung titah perintahNya, nescaya dia akan dipelihara Allah dari terjebak dalam godaan-godaan si qariin, sebaliknya mereka- mereka yang lalai akan terperangkap dalam godaan-godaan tersebut, sebagaimana difirmankan Allah dalam surah az-Zukhruf ayat 36:-

"Dan sesiapa yang berpaling tidak mengendahkan pengajaran (al-Qur`an yang diturunkan oleh Allah) ar-Rahman, Kami akan adakan baginya syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah syaitan itu temannya (qariinnya) yang tidak renggang daripadanya (yakni sentiasa menyertainya)."
Setelah seseorang itu, mati maka qariinnya tadi yang seperti bangsa jin yang lain biasanya berumur panjang. Dia akan terus hidup dan jika ianya adalah syaitan maka dia akan terus melakukan kejahatan dan menggoda serta menyesatkan manusia. Antara kesesatan yang lumrah dilakukannya ialah dia akan menyerupakan dirinya dengan rupa manusia yang telah mati itu untuk tujuan-tujuan tertentu. Oleh itu, jika seseorang ketemu dengan "roh" seseorang yang telah mati, maka janganlah terus percaya bahawa yang ditemuinya itu adalah "roh" si mati, apatah lagi jika si mati itu orang kafir atau tholeh, kemungkinan besar yang ditemuinya itu adalah jin atau qariin yang menyerupai si mati tadi. Oleh kerana si qariin ini sentiasa mendampingi seseorang, maka dia mengetahui perkara-perkara sulit orang yang didampingnya itu.

Kat tanah air tercinta, antara yang telah memperkatakan mengenai makhluk qariin ini adalah Prof. Dr. Haron Din dalam siri ceramah beliau. YB Dr. Amran Kasimin juga menulis mengenai makhluk ini dalam beberapa tulisannya, Begitulah juga dengan Dato` Haji Ismail Kamus dalam buku terbarunya "Jin: Hakikat & Pengubatan". Tapi buat posting ini aku cuma nukilkan di sini Fatwa Mufti Kerajaan - 2000 yang difatwakan oleh Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Abdul Aziz bin Juned, Mufti Kerajaan, Negara Brunei Darussalam. Di mana dalam fatwanya berhubung "Ajaran Saihoni bin Tasipan" yang antara lain mendakwa boleh memanggil roh, turut memperkatakan mengenai makhluk qariin ini. Pada halaman 48 - 51 Fatwa tersebut, dinyatakan:-

**************************************************************
Manusia Mempunyai Qariin.

Telah sah dan sabit dalam hadis, bahawa setiap manusia itu ada qariin atau teman yang sentiasa bersamanya semenjak dia dilahirkan lagi sampailah dia meninggal dunia. Imam Muslim meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda:-

Maksudnya: "Tiada seorang kanak-kanak pun yang dilahirkan melainkan tidak sunyi daripada tusukan (gangguan) syaitan, maka kanak-kanak itu pun menangis akibat gangguan syaitan itu, kecuali anak Maryam (Nabi 'Isa a.s.) dan ibunya (Maryam sendiri).
Untuk lebih jelas lagi dipetik pula riwayat Imam Muslim selanjutnya bahawa Nabi s.a.w. bersabda:-

Maksudnya: "Tiada seorang pun daripada kamu melainkan diwakilkan dengannya qariin daripada kalangan jin." Sahabat bertanya: "Apakah Tuan juga, wahai Rasulullah?" Nabi menjawab: "Ya, aku pun begitu juga, akan tetapi Allah telah menolongku menguasainya, maka dia pun Islam dan tidak menyuruh aku melainkan dengan kebajikan sahaja." (Erti fa aslama : qariin itu masuk Islam, atau aku (Rasulullah) terselamat daripada gangguan qariin itu, kerana Allah menolongku menguasainya)."
Dari maksud hadis-hadis ini menunjukkan qariin-qariin manusia itu kecuali qariin Nabi Muhammad s.a.w. adalah bersifat mengganggu dan merosak serta menyesatkan.

Walaupun manusia itu tidak berupaya menguasai jin, kecuali bagi orang yang diberikan izin oleh Allah seperti Nabi Sulaiman a.s., namun tidaklah terhalang daripada berlakunya kerjasama dan perhubungan di antara manusia dan jin pada mencapai sesetengah maksud manusia itu. Hubungan dan kerjasama ini boleh tercapai dengan berbagai cara dan keadaan. Perkara ini berlaku kepada sebahagian orang di zaman lampau mahupun zaman sekarang .

Menurut fatwa Syeikh al-Azhar, asy-Syeikh Jad al-Haq 'Ali Jad al-Haq, perkara bekerjasama dengan jin ini biasanya berlaku kepada dukun-dukun, tukang-tukang ramal dan tukang-tukang sihir, dan ada pun hubungan atau kerjasama itu pada masa sekarang disebut sebagai menghadirkan atau memanggil roh. (Bayaan li an-Naas 2 / 332 - 338).

Qariin daripada kalangan jin mempunyai kemampuan untuk berbohong dan mengada-adakan karut-marut, hatta meniru tuannya dalam berbagai keadaan seperti suara dan kadang-kadang juga rupa tuannya itu sendiri.

Qariin mempunyai pengetahuan tentang tuannya, sama ada yang zahir mahupun yang sulit-sulit.

Qariin-qariin boleh berhubung sesama mereka sendiri. Qariin juga ada kalanya menjadi pembantu kepada tuannya dalam kerja-kerja tertentu, sehingga kerja-kerja itu menjadi senang, ataupun sebaliknya kerja-kerja itu menjadi susah kerana qariin meletakkan halangan-halangan dan gangguan-gangguan. Selain daripada itu, boleh juga terjadi perkara-perkara yang lain lagi, berdasarkan alam jin itu mempunyai keanehan-keanehan yang tersendiri.

Maka apabila seseorang manusia itu berusaha dengan cara tertentu atau dengan berbagai jalan untuk menghadirkan atau mendatangkan roh, qariin orang itu akan berupaya menerima suara-suara, dan kemudian akan memberitahu berbagai hal dan berbagai perkara ghaib yang telah disepakati oleh para qariin melalui pertukaran maklumat sesama mereka. Selepas itu orang akan menyangka bahawa yang bercakap itu ialah roh orang mati yang telah dipanggil itu. Padahal yang bercakap itu ialah qariin-qariin sendiri yang membawa berita dan cerita yang bercampur-campur, yang direka-reka dan dusta ............

*********************************************
Oleh itu janganlah kita merasa hairan dengan amalan-amalan memanggil roh atau "tahdhirul arwah" atau omputeh kata "seance" yang kononnya telah berjaya mendatangkan roh orang mati yang dipanggil itu, sungguh yang dikatakan "roh" si kafir yang datang itu adalah qariinnya, oleh itu tidaklah pelik jika dia mengetahui perkara-perkara yang berkaitan dengan si mati dahulu, bahkan si qariin boleh meniru suara dan signature si mati tadi. Begitu juga jangan mudah percaya dengan "kewalian" atau "kekasyafan" tok bomoh yang boleh beritahu mana hilangnya kunci kereta kita atau apa yang kita makan petang kelmarin, sebab mungkin tok bomoh tu diberitahu mengenai perkara itu oleh qariin kita. Mudah-mudahan Allah sentiasa memelihara kita dari godaan, tipuan dan permainan qariin dan segala jenis syaitan termasuklah yang berupa dengan rupa manusia.

5 ulasan:

Tawel Sensei berkata...

Terima kasih tuan Abu Muhammad. Pemahaman tentang makhluk Qarin ini dah banyak menyelesaikan misteri dalam hidup ambo.

Abu Muhammad berkata...

sama-sama, banyak ke misterinye, sesenang boleh cite

swordofdeen berkata...

saudara abumuhd, bolehkah saya bertanya?

mcm mana pula dari segi sihir? adakah sesorang boleh 'menyihirkan' orang lain melalui qarin nya atau qarin orang yang disihir tu?

dalam bangsa kita ada jugak yang disebut sebagai 'saka'..samakah qarin dengan 'saka'? ada satu lagi kes, iaitu mengenai jin yang mengikuti sesebuah keluarga itu secara turun temurun..mcm mana plak ya?

Tawel Sensei berkata...

Sebab saya ni banyak jugak baca kajian-kajian orang putih tentang benda2 ghaib, hantu, poltergeist, roh dan sebagainya ni. Jangan ingat orang putih yang maju ni tak berminat dalam benda2 paranormal ini. Hehe..

Kajian2 mereka itu buat saya rasa susah nak tolak dalil-dalil yang mereka kemukakan. Dalil yang mereka kemukakan adalah dalil yang saintifik. Tu yang jadi lagi susah saya nak bangkang.

Akhir sekali, saya cakap, itu jin dan syaitan sahaja yg suka usik2 manusia. Skg ni bila dah tau konsep qarin, maka dah tak hairan lagi le kalau dengar ada cerita orang yang sudah mati datang kembali melawat saudaranya yang masih hidup.

Ataupun macam dalam aktiviti séance, seperti dalam permainan Ouija board. Okay, ambo tunggu episod dua.

Abu Muhammad berkata...

akhie swordofdeen, ikut bisa-bisa saja sihir itu dilakukan oleh si qariin, baik qarin dirinya atau qarin si penyihir, dan bisa juga dengan jin-jin lain atau syaitan yang lain.

Saka pun sedemikian jugak, ada saka yang merupakan qarin dan ada saka yang jin lain, bergantung dengan ilmu songsang yang diamalkan itu.

Kat tempat ambo dulu, ada sorang yang boleh mengubat dengan menggunakan "gimbaran" atau "gembaran" ini. Dia sendiri mengaku depan ambo dan namanya masyhur sebagai bomoh VIP satu ketika dahulu, tapi sekarang katanya sudah tobat dan putus contact line ngan gembarannya, Allahu a'lam, nahnu nahkumu bidz dzawahir waAllahu yatawalla as-sara-ir.

Akhie tawel, ambo seingat ambo Dr.Haron Din pernah cerita bahawa di India dulu pernah digunakan paranormal untuk menyelesaikan satu kes pembunuhan. Di mana dia telah memanggil so-called "roh" orang yang kena bunuh itu untuk disoal mengenai pembunuhannya. Diceritakan bahawa bukan sahaja suaranya persis suara si mati, hatta signaturenya pun sama.