Ahad, Julai 08, 2012

Nur Muhammad SAW - Imam Bahraq

Al-`Allaamah al-Muhaddits, al-Imam al-Baari', al-Lughawi an-Nahwi al-Adib, al-Qadhi Jamaluddin Muhammad bin `Umar bin Mubarak bin `Abdullah bin `Ali al-Himyari asy-Syafi`i yang dikenali sebagai "Imam Bahraq rahimahullah " adalah seorang ulama `arif billah yang lahir di Hadhramaut pada malam Nishfu Sya'baan tahun 869H. Beliau adalah ulama yang ilmunya disifatkan bagaikan lautan luas tak bertepi, betapa kita kerana sejak kecil lagi hidupnya hanya disibukkan dengan ilmu, belajar atau mengajar. Di antara guru-guru beliau adalah al-Faqih asy-Syaikh Muhammad bin Ahmad BaJarfil, al-`Allaamah `Abdullah bin `Abdur Rahman BaFadhal, Syaikh  Abdullah bin Ahmad BaMakhramah, Syaikh Muhammad bin Ahmad BaFadhal, Syaikh al-Muhaddits Zainuddin Muhammad bin `Abdul Lathif asy-Syarji, Syaikh al-Faqih Jamaluddin Muhammad bin Abu Bakar ash-Shaa-igh, Habib Husain bin `Abdur Rahman al-Ahdal dan al-Imam al-Hafidz as-Sakhawi rahimahumullahu ajma`in. Imam Bahraq meninggalkan dunia yang fana ini pada malam 20 Sya'baan 930H di Gujerat, India dalam usia 61 tahun. Beliau dimakamkan di Kota Ahmadabad, Gujerat. Mudah-mudahan rahmat dan keredhaan Allah sentiasa dicucuri ke atas rohnya...aamiin ....al-Fatihah.

 Di antara peninggalan beliau adalah kitab-kitab yang amat bernilai, antaranya:-
1. عقد الدرر في الإيمان بالقضاء والقدر
2. وخيره الأخوان في كتاب الاستغناء بالقرآن
3. العقد الثمين في أبطال القول بالتقبيح والتحسين
4. الحاسم المسلول على منتقصي أصحاب الرسول
5. التبصره الأحديه في السيرة النبوية
6. تجريد المقاصد عن الأسانيد والشواهد
7. حلية البنات والبنيين فيما يحتاج إليه أمر الدين
8.العروة الوثيقة في الشريعة والطريقة
9.الحديقة الأنيقة في شرح العروة الوثيقة
10.العقيدة الشافعية في شرح العقيدة اليافعية
11.الحواشي المقيدة
12.النبذة المختصرة
13. متعة الإسماع بحكم السماع
14. ترتيب السلوك
15. مختصر نهاية الناشري
16. شرح الجذرية
17. رسالة في إثبات رسالة هارون
18. شرح ملحمة الأعراب
19. فتح الرؤوف
20.أرجوزة في الطب وشرحها
21. فتح الأقفال في شرح أبنية الأفعال
22.أرجوزة في عالم الحساب وشرحها
23. مختصر الخلاصة لأبن مالك
24. رسالة في علم الميقات
25. مختصر شرح الصفدي على لامية العجم
26.البهجة في تقويم اللهجة
27. شرح على منظومة العروض
28. مختصر الأذكار
29.مختصر الترغيب
30. مواهب القدوس في مناقب العيدروس

 Antara mutiasa yang terkandung dalam karya beliau adalah apa yang disebutnya pada halaman 245 dalam  karya beliau yang masyhur, "al-Hadiiqatul Aniiqah fi syarhil `Urwatil Watsiiqah" yang menyatakan, antara lain:
 
Dan adapun keadaannya Junjungan Nabi SAW menjadi rahmat bagi sekalian alam  yang terdiri daripada para malaikat, manusia dan jin, sebagaimana difirmankan Allah SWT : "Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam", adalah kerana bahawasanya seawal-awal ciptaan Allah SWT adalah nur baginda SAW, dan dijadikan dia sebagai sebab bagi penciptaan sekalian makhluk yang lain. Kalau bukan kerana baginda, nescaya Allah tidak menciptakan malaikat dan manusia, tidak akan ada kenabian dan kerasulan, tidak ada ibadah dan ilmu, tidak ada perkara-perkara selain yang sedemikian tadi daripada segala maqamat yang tinggi dan ahwal yang mulia.
Jelas bahawa diwujudkan Allah segala sesuatu itu demi menzahirkan kekasihNya Junjungan Nabi SAW yang menjadi rahmatNya yang teragung bagi sekalian alam. Maka sewajarnya kita sentiasa memanjatkan kesyukuran sebanyak-banyaknya kepada Allah atas rahmat ini. Juga sentiasalah hendaknya kita mengucapkan shalawat dan salam ke atas baginda SAW.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Assalamu alaikum Ustaz,
Kitab ni siri kedua dari keluaran turats yaman. Ustaz tahu jodol kitab yang ketiga?
Siri kitab ni sampai berapa?

Syukran ya ustaz, dua'ukum