Ahad, Oktober 11, 2009

Habib Abu Bakar Al'aththas al-Habsyi

Habib Abu Bakar Al`aththas bin `Abdullah bin `Alwi al-Habsyi adalah antara ulama Hadhramaut yang terkenal. Karya beliau yang berjodol "Tadzkiirun Naas" dan "at-Tadzkirul Musthofa" telah masyhur di kalangan penuntut jalan akhirat terutama sekali para saadah Bani `Alawi. Habib Abu Bakar Al`aththas al-Habsyi dilahirkan pada tahun 1327H (1909) di Kota Hoththah, Hadhramaut.

Beliau menerima pendidikan agama daripada ayahandanya dan abangnya, Habib Husain al-Habsyi. Selain daripada itu, beliau turut berguru dengan Habib 'Alwi bin `Abdullah al-Habsyi, Habib `Abdullah bin `Aidrus al-Aydrus, Habib `Abdullah bin `Umar asy-Syathiri, Habib `Abdul Bari bin Syaikh al-`Aydrus, Habib Ahmad bin `Abdul Rahman as-Saqqaf, Habib Ahmad bin Muhsin al-Haddar, Habib `Ali bin `Abdul Rahman al-Habsyi, Habib Muhammad bin `Ali al-Habsyi, Habib Muhammad bin Salim as-Sree, Habib Muhammad bin Hadi as-Saqqaf, Habib `Alwi bin `Abdullah BinSyihab, Habib `Umar bin Ahmad BinSumaith, Habib Hasan bin Muhammad Bilfaqih, Syaikh Mahfuz bin `Uthman dan Syaikh Salim Said Bakayir.

Habib Abu Bakar rahimahUllah meninggal dunia pada 28 Rajab 1416H di Makkah al-Mukarramah. Jenazah beliau disembahyangkan di Masjidil Haram dan diusung ke Jannatul Ma`ala oleh ribuan manusia dengan iringan zikir dan tahlil yang telah sekian lama tidak dilihat di tanah haram tersebut. Mudah-mudahan rahmat Allah sentiasa dicucurkan ke atas beliau dan keberkatan beliau mengalir pula kepada kita dan anak cucu kita sekaliannya... aaamiin... al-Fatihah.

Tiada ulasan: