Rabu, November 09, 2011

Ralat "Ensiklopedia Solat"

Kelmarin dulu, ese berkesempatan membelek "Ensiklopedia Solat" terbitan Telaga Biru Sdn. Bhd. Sebuah buku yang cukup menarik dan elok susun aturnya. Terbitan Telaga Biru memang hebat. Namun ese terserempak dengan satu kesalahan besar pada halaman 13 pada Bahagian 3. Di situ dinyatakan:-

Bahagian 3

AIR MUSTAKMAL BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENGHILANGKAN NAJIS
Tiga syarat menggunakan air mustakmal:

(i) Air tersebut cukup untuk mengalir di atas tempat yang bernajis. Jika air terlalu sedikit dan tidak dapat mengalir (bertakung), ia akan menjadi air yang bernajis setelah bercampur dengan najis.

(ii) Air yang digunakan untuk menghilangkan najis ini tidak berubah bau, rasa dan warna setelah terpisah dari tempat yang berwarna tadi.

(iii) Berat air selepas digunakan tidak bertambah.
Apa yang dinyatakan tersebut sebenarnya adalah situasi di mana air MUTLAK yang digunakan untuk menghilangkan najis hanya dihukumkan sebagai MUSTAKMAL dan bukannya MUTANAJJIS. Air MUSTAKMAL tidak boleh digunakan untuk membersihkan najis kerana ianya dihukumkan suci pada dirinya tetapi TIDAK BOLEH MENYUCIKAN yang lain. Oleh itu, kalimah - kalimah pada tajuk di Bahagian 3 itu adalah mengelirukan. Ianya seharusnya diperbetulkan seumpama : " (HUKUM) AIR YANG DIGUNAKAN UNTUK MENGHILANGKAN NAJIS" Air mutlak yang digunakan untuk menghilangkan najis dihukumkan sebagai mustakmal dengan tiga syarat .........."

Silalah tuan-tuan bukak kitab fiqh Syafi`iyyah mengenai air mustakmal tidak boleh digunakan untuk menghilangkan najis. Bahkan pada halaman 14 "Ensiklopedia Solat" tersebut juga telah dinyatakan bahawa air mustakmal tidak boleh digunakan untuk membersihkan najis. Maka diharap pihak penerbit ambil berat perkara ini agar terbitan mereka bertambah lagi mutunya.

1 ulasan:

Manifold887 berkata...

Harap2 ada pihak yg memaklumkan pihak Telaga Biru