Jumaat, Ogos 12, 2016

Faedah Bershalawat

Syaikh Yusuf bin Ismail an-Nabhani rahimahullah dalam karya beliau "Afdhalush Shalawat 'ala Sayyidis Saadaat" pada halaman 153 telah menukilkan kesimpulan Mufti Mekah, Sidi Ahmad Zaini Dahlan rahimahullah tentang kelebihan amalan bershalawat ke atas Junjungan Nabi Muhammad shallaAllahu `alaihi wa sallam yang antaranya menyatakan:- 
" ... Maka amalan bershalawat ke atas Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam dengan apa jua shighah atau lafaz ucapan shalawat adalah amalan yang bermanfaat. Tidak ada sesuatu yang lebih bermanfaat untuk menerangkan hati dan menyampaikan seseorang murid (yakni seseorang yang menuntut keredhaan Allah) kepada keredhaan Allah selain daripada amalan bershalawat. Sesungguhnya istiqamah dan berkekalan mengamalkan shalawat akan menghasilkan nur yang banyak baginya (yakni bagi orang yang mengamalkannya) dan dengan keberkatannya akan menyampaikan dia yakni menghubungkannya dengan Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam atau menjadi sebab untuk dia dapat bertemu dan berhimpun dengan orang yang dapat menyampaikannya kepada Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam (yakni dapat bertemu dengan guru atau murabbi atau mursyid yang boleh membimbingnya), terutama sekali pada akhir zaman di mana sedikitnya guru-guru mursyid dan bercampur aduknya hal ehwal urusan manusia. Maka sesiapa yang mahukan petunjuk dan bimbingan bagi manusia, hendaklah dia menyuruh mereka, samada yang awam maupun yang khawwas, untuk mengamalkan amalan beristighfar dan bershalawat ke atas Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam."

Syaikh Muhammad bin Abdullah as-Suhaimi rahimahullah, permata Nusantara, murid Sidi Ahmad Zaini, menukilkan kalam gurunya dalam "an-Nafahatul Miskiyyah". Ustaz Taha as-Suhaimi rahimahullah yang menterjemahkan karya nendanya tersebut dengan jodol "Hembusan Kasturi" menyatakan, antara lain:-
"Maka tidak ada satu perkara yang lebih memberi manfaat untuk menerangkan hati serta menyampaikan orang-orang yang menuntut untuk "sampai" kepada Allah melainkan dengan banyak mengingati Nabi s.a.w. dan mengucapkan sholawat kepada baginda kerana bahawasanya dengan tekun dan tetap berbuat sedemikian maka orang itu akan memperolehi cahaya yang banyak dan dengan berkatnya dia akan dapat "berhubung" dengan Nabi Muhammad s.a.w. ataupun dapat berkumpul dengan orang yang boleh menyampaikan dia kepada Nabi s.a.w. dengan syarat dia menjalankan ibadat dan menjauhkan maksiat serta menghiasi dirinya dengan akhlak yang baik, terutamanya pada akhir zaman apabila kekurangan orang-orang yang menunjuk ajar serta banyak pula campur-aduk berlaku dalam hukum-hukum agama di kalangan orang ramai."
Mudah-mudahan dapat kita jadikan shalawat ke atas Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam sebagai darah daging kita, lidah kita sentiasa bergerak dan dibasahi dengan shalawat, detik jantung dan nadi kita sentiasa berdenyut dengan shalawat. Sesungguhnya shalawat itu menghimpunkan dzikrullah dan dzikrur rasul, hubbullah dan hubbur rasul.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mohon share sidi