Jumaat, November 05, 2021

Barzanji - Habib `Alwi

Habib `Alwi bin Thahir al-Haddad rahimahullah ulama yang terkenal dengan keilmuannya. Beliau antara ulama yang terkenal di peringkat antarabangsa kerana sepanjang hayat beliau telah merantau ke banyak tempat hatta di Afrika untuk menyebarkan ilmu dan dakwah. Beliau pernah dilantik menjadi mufti negeri oleh Sultan Johor sebanyak dua kali sebagai mufti ketiga dan keenam bagi Negeri Johor. Mudah - mudahan Allah mencucurkan rahmat yang tiada hentinya ke atas beliau serta menempatkan beliau bersama shalihin.

Selain giat berdakwah dan mengajar, Habib `Alwi bin Thahir rahimahullah turut menyempatkan masa untuk menulis dan mengarang. Bahkan beliau memiliki karya yang banyak dan fatwa - fatwa beliau pun ada yang sudah dibukukan. Antara yang menghimpun fatwa - fatwa beliau adalah pihak Jabatan Agama Islam Johor yang diterbitkan dalam 2 jilid dengan jodol "Fatwa - Fatwa Mufti Kerajaan Johor. Dalam himpunan fatwa tersebut, beliau rahimahullah ada menyentuh sedikit sebanyak mengenai Mawlid al-Barzanji dan faqir kongsikan di sini kerana masih ada yang melecehkan karangan Sidi Ja'far al-Barzanji rahimahullah, Mufti Madinah al-Munawwarah, guru dan khatib di Masjid Nabawi. Mawlid beliau telah menempa nama yang harum semerbak dan masyhur di seantero dunia, ulama dan awam membacanya untuk mencari keberkatan dan kecintaan kepada Junjungan shallaAllahu `alaihi wa sallam serta menghayati ketinggian martabat, sirah kehidupan dan perjuangan baginda. Namun sangat dikesali akan sikap segelintir dan sesetengah "ilmuwan" yang gagal atau pura - pura gagal untuk memahami makna dan ibarat kitab Mawlid al-Barzanji tersebut. Ada yang katanya "alim" namun awal ibarat kalam pengarangnya yang menyebut:- "Abtadi-ul imla`a bismidz Dzatil `Aliyyah", pun sudah tidak difahami, bahkan disalahfahami, entahlah samada memang betul - betul tak faham atau sengaja buat - buat tak faham, sebagai satu pelecehan atau penghinaan terhadap pengarang dan pembaca Mawlid tersebut. Ada lagi yang katanya "professor", tapi gagal faham makna ibarat:- " ....an-Nuril mawshufi bit taqaddumi wal awwaliyyah", sehingga tergamak menuduh Imam Barzanji sesat kerana mengatakan Nur Muhammad shallaAllahu `alaihi wa sallam itu qadim seperti Allah ta`ala, yakni wujud tanpa ada permulaan. Allahu ... Allah, bila masanya Imam Barzanji kata Nur Muhammad itu qadim, kamu yang salahfaham dan kesalahfahaman mu itu yang sesat dan menyesatkan. 

Dalam jilid ke-2 himpunan fatwa tersebut, pada halaman 251, Habib Alwi bin Thahir rahimahullah menyatakan, antara lain, sebagai berikut:-
 "....Dan berkenaan Mawlid al-Barzanji, bukanlah wajib dan bukan sunnat. Tetapi wajib atas tiap - tiap muslim mengetahui sesuatu daripada tarikh perjalanan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam, samada daripada kitab Mawlid al-Barzanji atau kitab - kitab lainnya. Dan Mawlid Barzanji itu dimustahabkan (disukai) kerana padanya menyebutkan sirah dan perjalanan dan sifat - sifat Nabi kita shallaAllahu `alaihi wa sallam.
Maka tidaklah sia - sia sesiapa yang membaca Mawlid al-Barzanji, asalkan niatnya betul dan murni. Mudah-mudahan dengannya kita diberi kefahaman terhadap sirah dan ketinggian martabat Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam serta dianugerahkan ma'rifatur rasul dan peningkatan mahabbatur rasul, mencintai baginda dengan sebenar - benarnya, sehingga dapat bersama, berhimpun dan mendampingi baginda shallaAllahu `alaihi wa sallam di syurga tertinggi .... Allahumma aaamiin.

PM ke-8 Baca Rawi I

Tiada ulasan: