Ahad, September 14, 2008

Haul ke-4 Buya Maliki

Genap 4 tahun pemergian Habib Muhammad bin 'Alawi bin 'Abbas bin 'Abdul 'Aziz al-Maliki al-Hasani al-Makki. Sungguh pemergiannya akan sentiasa diingati oleh ramai yang pernah tersentuh oleh akhlak dan ilmunya beliau. Beliau telah menghadapi puak Wahhabi di "front line" mereka dengan penuh hikmah dan kebijaksanaan sehingga puak Wahhabi tak bisa memperkotak-katik pegangan Sunni yang sejati. Bagaimana bisa mereka untuk menolak hujjah beliau, apabila beliau berhujjah dengan perkataan ulama kebanggaan mereka sendiri, iaitu Syaikhun Najdi Ibnu 'Abdul Wahhab dan Syaikh Ibnu Taimiyyah al-Harrani. Apa yang boleh dilakukan oleh mereka-mereka yang telah terbungkam lidahnya untuk berhujjah ialah menzalimi beliau melalui kedudukan dan kekuasaan mereka dengan merampas kebebasan dan hak beliau untuk menyampaikan ilmu dan dakwah.

Semua ujian pancaroba tersebut, dihadapi beliau dengan tenang dan tabah. Ulama Wahhabi telah memvonis beliau sebagai sesat lagi menyesatkan. Alhamdulillah, segala tuduhan tersebut secuit pun tidak mengugat kedudukan beliau sebagai seorang ulama besar yang dihormati dunia Islam. Dunia Islam bangkit membela beliau, dari Maghribi sehinggalah Indonesia para ulamanya membela beliau. Hatta di Saudi pun, tuduhan Wahhabi tersebut hanya laku di kalangan Wahhabi yang fanatik.

Moga rahmat Allah sentiasa dicucuri atas Buya al-Maliki al-Hasani dan keberkatannya dilimpahkan ke atas kita semua. ...al-Fatihah.

*************************************


اللهم .... امين يا رب العالمين

Tiada ulasan: