Isnin, Oktober 11, 2021

Shalawat Qamaril Wujud

Shalawat Qamaril Wujud adalah lafaz shalawat yang dinisbahkan kepada wali quthub Tanah Jawa iaitu Habib Abu Bakar bin Muhammad as-Saqqaf @ Habib Abu Bakar Gresik. Bahkan inilah satu daripada dua amalan yang sering dijazah dan disebarkan beliau kepada umum. Begitulah juga dengan Habib Abdul Qadir BilFaqih dan anakanda beliau Habib Abdullah BilFaqih rahimahumullah juga sering mengajar, menyebar dan mengijazahkan shalawat ini untuk dijadikan amalan. Maka, shalawat ini telah masyhur di rantau kita dan telah dicatat dalam berbagai buku himpunan shalawat yang dikarang oleh ulama dan penulis lokal. 

Maka hendaklah kita banyak bershalawat ke atas Rasul Teragung, Junjungan  Nabi Besar, Sayyidina wa Mawlana Muhammad shallaAllahu `alaihi wa sallam dengan apa jua shighah dan lafaznya, istimewa dalam bulan kelahiran baginda. Mulianya bulan Rabi`ul Awwal adalah kerana kelahiran Junjungan shallaAllahu `alaihi wa sallam. Kelahiran baginda mengangkat darjat bulan ini dan kelahiran baginda ini diumpamakan sebagai permulaan musim semi @ musim bunga, ketikamana bumi diindahkan dengan tumbuh, mekar dan semerbak harumnya bunga - bungaan. Mudah - mudahan taman - taman di hati kita turut mekar berbunga - bunga dengan Junjungan Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam dan dengan kehadiran bulan Rabi`ul Awwal. 

Akhirul kalam, formula untuk menjadi orang yang muqarrabin, kita hayati sekelumit pesanan daripada Syaikh Utsman Jalaluddin Penanti rahimahullah dalam khatimah bagi kitab beliau Alamat Kiamat pada halaman 84 - 85:-
...."Wahai tuan yang mulia, jikalau tuan mahu selamat pada dunia dan akhirat dan hendak jadi akan jumlah daripada orang yang muqarrabin, hendaklah tuan banyak akan shalawat atas Nabi shallaAllahu `alaihi wa sallam pada waktu hendak berbuat apa - apa pekerjaan. Maka sekurang - kurangnya "Allahumma shalli `ala Sayyidina Muhammad, wa `ala aalihi wa shahbihi wa sallim." Maka amalan ini sudah mujarrab bagi orang yang beramalannya. Dan setengah daripada awrad yang menjadi akan orang yang muqarrabin itu diamalkan shalawat Dala-ilul Khairat dan segala doa al-Hizbul A'dzam dan "Yaasiin" beserta doanya dan baca "al-Burdah" beserta doanya, maka sekalian itu sudah mujarrab.
Shalawat Qamaril Wujud

Tiada ulasan: