Rabu, Mac 22, 2006

Ibnu Qayyim al-Jawziyyah 2
Nukilan daripada kitab "Senjata Syariat Pakaian Ahlus Sunnah wal Jama`ah - Memerangkan khurafat dan mubtadi`ah", susunan Ustaz Abu Zahidah Sulaiman dan Ustaz Abu Qani`ah Haji Harun bin Muhammad ash-Shomadi dan diberi taqridhz (akuan) kitab ini oleh Shohibul Fadhilah al-'Alim al-'Allamah Tuan Guru Haji 'Abdullah Fahim, Mufti Pulau Pinang, Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husain, Pokok Sena dan Tuan Guru Haji 'Abdur Rahman bin Haji Abdullah, Merbok, Kedah.
  • Dan tuan-tuan jaga-jaga daripada kitab yang bernama "Hadyur Rasul" itu mukhtasar daripada "Hadyul 'Ibad" itu mukhtasar daripada "Zaadul Ma`aad" karangan Ibnu Qayyim al-Khariji (yang terkeluar daripada golongan Ahlus Sunnah wal Jama`ah) semuanya berasal daripada mazhab (perjalanan) Ibnu Hazmin yang dinamakan Ahludz-Dzahir yang memecahkan ijma`- ijma`....
  • Saudara-saudari yang berkemahuan sentosa dunia akhirat hendaklah berpegang kamu dengan pegangan sebagai biasa seperti yang dibawa oleh ulama yang pilihan di dalam mazhab kita kerana ulama kita itu mengambil daripada Quran al-Karim dan Hadits an-Nabawi. Maka tidaklah kamu terdorong masuk di dalam golongan fasid yang membawa kepada memecah kaum kerabat yang bersatu-padu....
  • Walhasil kami pun mengaku ada orang-orang yang boleh buat mazhabnya dengan sendirinya masa kita ini, boleh mengambil empat rubu' fiqh itu daripada Quran dan hadits sahaja, iaitulah syaithan, na`udzubillahi min dzalik. Sebagai kata Syaikh 'Abdul Wahhab Sya'raani di dalam kitabnya yang bernama "Mizan" (yakni "Mizanul Kubra") begini terjemah bunyinya:- "Maka jika mereka perbuat ia akan demikian itu (yakni menyalahi-menyalahi akan nas-nas Imam-Imam yang empat dan mencarik ia akan ijma') maka tiada ia taqlid bagi seorang daripada Imam-Imam empat dan sungguhnya ia mengikut syaithan."
  • Maka sungguhnya dari kerana kitab Hadyur Rasul ini banyak orang-orang di masa kami ini yang mengharamkan dan menyesatkan orang-orang mengikut mazhab empat dan mengharamkan ushalli dan menyesatkan talqin, ziarah kubur, kenduri arwah, berqunut Subuh, mengangkat tangan berdoa, wirid-wirid ma`asyir, bang Jumaat dua kali, sunnat qabliyyah Jumaat, sayyidina dalam tahiyyat, muqaranah dan lain-lain lagi, na`udzubillahi min dzalik.

Letih nak komen panjang, sendili baca sendili fahamlah, kalu tatak faham tanye same itu olang faham, ini hali ada sikit letihlah. Cuma mauk ingat itu bendela atas itu kitab... aaaa.... bukan Saudi punye bendela.

Tiada ulasan: